Son dakika

Ege'nin 565 plajından 552'sinin deniz suyu A kalite

Ege'nin 565 plajından 552'sinin deniz suyu A kalite

Ege'de havaların ısınmasıyla birlikte plajlar dolarken, 565 plajdan 552'sinin deniz suyunun A kalite temiz olduğu ortaya çıktı.

DHA | 27.06.2015 - 15:48
1
Ege'de 565 plajdan 552'sinin deniz suyunun A kalite, yani mükemmel derecede temiz olduğu ortaya çıktı. 13 plajın sularının ise B kalite olduğu ve herhangi bir sorun yaratmadığı vurgulandı.
Ege Bölgesi'ndeki MuğlaAydınİzmirBalıkesirve Çanakkale illeri sahillerindeki plajların durumu şöyle:

MUĞLA PLAJLARI

Muğla'nın Bodrum, Marmaris, Fethiye, Datça, Dalaman, Köyceğiz'in de aralarında bulunduğu ilçelerindeki 193 noktada deniz suyun kalitesinin belirlenmesi amacıyla kontroller yapıldı. Geçen 25 Mayıs'taki ölçüm sonuçlarına göre kontrol edilen, noktaların tamamının 'A kalite' yani mükemmel olduğu belirlendi. Muğla İl Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Mustafa Nuri Ceyhan, belirledikleri takvime göre sezon boyunca yüzme alanlarından 15 günde bir su numuneleri alınarak laboratuarlarda bakteriyolojik analiz yapıldığını söyledi.
Şu anda sahillerdeki deniz suyu tertemiz olduğunu vurgulayan Ceyhan, "Analiz sonuçları, yüzenlerin maruz kaldıkları risk seviyesinin değerlendirilmesi, kirliliğin tespiti ve alınacak önlemlerin belirlenmesi için son derece önemli bir gösterge. Sezon içinde yapılan izlemelerde zorunlu değerleri sağlamayan yüzme alanı, öncelikle kirlilik kaynağının tespiti ve kirliliğin önlenmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bildirilmekte ve gerekli tedbirlerin alınması için ilgili belediye uyarılmaktadır. Bunun ardından yüzme alanı halkın kullanımına kapatılmaktadır" diye konuştu.

İZMİR PLAJLARI

İzmir'de yerli ve yabancı tatilcilerin akın ettiği başta Çeşme olmak üzere Seferihisar ve Foça'da ilçelerde plajlarda son olarak 94 noktadan ölçüm yapıldı. Kentteki plajların tamamının 'A' kalite olduğu ve kolibasili oranının 0'a yakın olduğu açıklandı.
İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, "2015 Mart ayından itibaren yapıyoruz. Şu ana kadar aldığımız verilerin hiçbirinde kolibasili değimiz zararlı bakteriye rastlanmadı. Yerli ve yabancı turistlerimiz, plajlarda rahatlıkla denize girebilir. Tabi ki ölçümlerimiz sürecek. Çevresel ve beşeri kaynaklı plajlarımızda kirlenmeleri tespit edersek gerekli klorlama çalışmasını yapıp ilgili kurumları da bilgilendireceğiz. Denetimlerimiz Ekim ayının başına kadar sürecek" dedi.

AYDIN PLAJLARI

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürlüğü tarafından 15 Haziran 2015 tarihinde turistik ilçeler Kuşadası ve Didim'de denize girilen 166 noktadan aldığı örneklerde 162 noktanın 'A' kalite deniz suyu temizliğine sahip olduğu belirlendi.
Kuşadası İlçesi'nin ünlü plajlarından Kadınlar Plajı, 2'nci Halk Plajı ve 3'üncü Halk Plajı'nda ise deniz suyu temizliği 'B' kalite seviyesinde olduğu belirlendi. Didim İlçesi'nde bulunan Altınkum Plajı'ndan alınan örneklerde Fekal koliform oranının 'A' kalite seviyesinde olduğu tespit edildi. Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Ebru Kurt, "Aydın, denizi ve tarihi değerleri ile turizm kenti. Düzenli olarak yaptığımız denetimlerde olumsuzluğa rastlamadık. Orta ile derecelendirilen denizlerimizde de denize girilmesinde sakınca yok. Denetimlerimiz daha önceden belirlenen takvime göre ayda en az üç kez olmak üzere devam edecek"dedi.

BALIKESİR PLAJLARI

Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerinin Deniz Suyu Takip Sistemi için 90 noktada yaptıkları ölçümlerde, Balıkesir plajlarının temiz olduğu belirlendi. Vatandaşların gönül rahatlığı ile denize girebilecekleri açıklandı. 81 plajın 'A' kalite, dokuz plajın ise 'B' kalite suya sahip olduğunun belirlendiği kaydedildi.

ÜÇ PLAJ BU YIL "A" KALİTE

Ayvalık'ta 21, Burhaniye'de 12 plajın 'A' kalite suya sahip olduğu, Gömeç'teki dokuz plajdan yedisinin 'A', Martı Koyu Plajı ve Turkuaz Sitesi Plajı'nın ise 'B' kalite deniz suyu kalitesine sahip olduğu ortaya çıktı. Edremit'teki Yeni Mahalle, Üçgen Cafe Önü ve Melek Hanım Sitesi plajlarının 'B' kategorisinde, diğer 26 plajın mükemmel dereceyi belirten 'A' kalite su değerlerine sahip olduğunun tespit edildiği belirtildi. Gönen'deki tahlillerde dört plajdan ikisinin 'A' sınıfı kalitede, Akın Tatil Sitesi ve Sendika Önü plajlarının ise 'B' kalite olarak açıklandı.
Erdek'te Bakraç Plajı 'B', diğer 10 plaj da 'A' sınıfı su katiletesine sahip olduğu belirtildi. Marmara Adası'nda 'B' kategorisinde olan Abruz Plajı dışındaki üç plajın su değerlerinin 'A' sınıfı kalitesinde olduğu belirtildi. Balıkesir Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, Balıkesir'de yasaklı plaj bulunmadığını kaydetti. Geçtiğimiz yıl 'C' (kötü) kategorisinde yer alan Ayvalık Engürü Tatil Sitesi Plajı, Edremit Akçay Resort Otel Önü Plajı ve Edremit Zeytinli Belediye Plajı'nın bu yıl 'A' sınıfı kalitesinde olduğu vurgulandı.

ÇANAKKALE PLAJLARI

Çanakkale İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ekiplerinin, 8 Haziran 2015 tarihinde 22 plajdan aldığı deniz suyu numuneleri analiz edildi. Çıkan sonuçlar 671 kilometre sahil şeridi bulunan Çanakkale'de, tamamı' 'A' kalite değerlerine sahip kentte denize gönül rahatlığıyla girilebileceği anlaşıldı. Plajların büyük çoğunluğunda tüm değerlerin '0' çıktığı vurgulandı.
Çanakkale'nin temiz denizleri için başvuruda bulunan 11 otel ve tesisin plajlarının mavi bayrağa hak kazandığı belirtildi. Buna göre; Assos Eden Gardens Hotel, Clup Albena, Assos Eden Beach Hotel, Assos Park Hotel, Assos Hazlıhan Hotel, Clup Hotel Kanara, Clup Hotel Gültur, Place Hotel Olive Odore, Karabiga Belediyesi, Surf Eğitim Okulu Plajı ile Barış Plajı Mavi Bayrak ile bu yaz denize girecekleri ağırlayacak.

SU DEĞERLERİ ORANLARI

Kentlerin İl Sağlık Müdürlükleri tarafından özellikle yaz aylarında ve genellikle 15 günde bir yapılan kontrollerde sudaki koliform yani gıda ve suların sıhhi durumunu gösteren bakteri oranı ölçümü yapılır. Toplam koliform, fekal koliform ya da fekal streptekok değerlerine göre suya A'dan başlayarak kalitesine göre B ve C değerleri verilir. Bu değerler İl Sağlık müdürlüklerinin sitelerinden duyurulur. Mükemmel kalitede değerine sahip A'da toplam koliform 0 ve 1000'nin, fekal koliform 0 ve 200'ün ve fekal streptekok 0 ve 100'ün altında olmalı. Orta yani B Kalitedeki suda toplam koliform bin 1 ile 10 bin Fekal koliform 201 ile 2 bin ve ya fekal streptekok 101 ile 1000 değerleri arasında bulunması gerekmekte. Kötü yeni C kalitesindeki suda toplam koliform 10 binden ya da fekal koliformun 2 binden ya da Fekal streptekok binden yüksektir.

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yapmayı unutmayınız

Bu Blogda Ara

Wikipedia

Arama sonuçları

Popular Posts

haberler

en son haber'e teşekkürler haberlerimizin birçogunu ordan aldık

Translate