Son dakika

Bakanlık Savarona için düğmeye bastı

sabah.com.tr haberci as habercilik

Bakanlık Savarona için düğmeye bastı

  • yeni haber
  • Giriş Saati: 14.01.2014 12:19 
    Güncelleme : 14.01.2014 12:27
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Savarona'yı devralmak için düğmeye bastı. Ancak iddiaya göre Atatürk'e hediye edilen yattaki eşyalar çalınıp satılmıştı. Bunun üzerine araştırma başlatıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, son 25 yıldır özel sektör tarafından işletilen Savarona yatını devralmaya karar verdi. Bakanlık, Mustafa Kemal Atatürk'ün yadigarı olan tarihi yat için hazırlıklara başlarken şok bir iddia gündeme geldi. İddiaya göre Atatürk'ün, zamanında çok az kullandığı yatın orjinal bazı parçaları yerinde değildi. Tarihi eşyaların çalınıp satıldığı öne sürüldü. Bunu ihbar kabul eden Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkilileri, Savarona ile ilgili araştırma yapmak için hemen uzman bir ekip görevlendirdi. Söz konusu ekibin, tarihi yatı didik didik inceleyeceği belirtildi. Araştırma sonrasında Savarona'da herhangi bir eksikliğin çıkması durumunda ise adli yollara başvurulacağı kaydedildi. Bu arada dünyadaki en büyük özel ve tarihi yatlardan biri olan Savarona, geniş güverteleri sayesinde konuklarına Türkiye'nin doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarını doyasıya izleme imkanı sunuyor. 

17 SÜİT BULUNUYOR

136 metre boyundaki yat, 3 bin 600 metrekare açık ve 550 metrekarelik de güneşlenmeye elverişli alana sahip. Aynı anda 34 misafir ağırlayabilen Savarona'da, genişlikleri 36 ila 108 metrekare arasında değişen 17 süit bulunuyor. 18 deniz mili sürat yapan Savarona'nın bugünkü değeri ise tam 300 milyon dolar. Yani yaklaşık 600 milyon TL. Tarihi yatın iç dekorasyonunda 260 ton cilalı mermer kullanılmış. 

ÜNLÜ KONUKLARI...

Şimdiye kadar Savarona'nın VIP misafirleri arasında Prens Rainer, Prens Charles, Brunei Sultanı, İspanya Kralı Juan Carlos, Prenses Diana, modacı Valentino, Claudia Schiffer, Nicole Kidman, Elizabeth Hurley, Sharon Stone, Hugh Grant, Tom Cruise ve Gerard Depardieu 
bulunuyor.


KABİNENİN DENİZ ÜSSÜYDÜ

ADINI Hint Okyanusu'nda yaşayan Afrika kuğusundan alan gemi, 1931 yılında Amerikalı William Francis Gibbs tarafından tasarlandı. Yat, 4 milyon dolara inşa edildi. Savarona, 7 yıl boyunca Atlantik Okyanusu ve Akdeniz sularında gezdikten sonra 1938'de Türk Hükümeti tarafından satın alındı ve Mustafa Kemal Atatürk'e tahsis edildi. Ancak Atatürk Savarona'da sadece altı hafta geçirebildi. Bu süre zarfında kabine toplantıları yatta yapılırken yurtdışından gelen konuklar ve devlet başkanları da burada ağırlandı.

Mevlüt Yüksel/TAKVİM

0 yorum:

Yorum Gönder

Yorum yapmayı unutmayınız

Bu Blogda Ara

Wikipedia

Arama sonuçları

Popular Posts

haberler

en son haber'e teşekkürler haberlerimizin birçogunu ordan aldık

Translate